2021

Amennyiben egy-egy  címre kattint, a YouTube felületén tudja megnézni a kisfilmet.
(Ha mobilról böngészi az oldalunkat, akkor érdemes a címre kattintania, mert akkor jó eséllyel a YouTube alkalmazásban fog megnyílni a kiválasztott videó)

Szép hagyománnyá vált az Adventi ablakvadászat Érsekcsanádon, több mint 40 ablakot díszítettek fel. Egyre több helyen a házigazdák személyesen fogadják a vadászokat. A sok finomság mellé egy kis baráti beszélgetés is párosul.

Helytörténeti jelentőségű kiállításunk a Helyi Identitás pályázat részeként 2021. 12.10. –én nyílt meg.

Csodás napsütésben és vidám hangulatban telt az idei szüreti mulatság.
A néptáncosok pompás viseletben vonultak fel Érsekcsanád utcáin.
– Szekszárdi Bartina Néptáncegyüttes Sihederek csoportja
– Kalocsai Hagyományőrző Egyesület
– Dusnoki Gyermek és Ifjúsági Együttes
– Érsekcsanádi Bazsarózsa Néptáncegyüttes
– Érsekcsanádi Bazsarózsa Gyermek Néptáncegyüttes
– Danajda énekegyüttes Lex Orsolya vezetésével
A felvonulás útvonala: Széchenyi utca- Szőlő utca-Deák F- utca- 1 megállóhely- Imi Market –
Hunyadi J. utca – Művelődési Ház.
Bíró: Kacsó Zalán, bíróné: Kocsis Hanna
Kisbíró: Turcsányi Gábor
Az esti műsorban közreműködött:
– Bátai Pántlika zenekar és az Iszkába zenekar
A bálban muzsikált: „ÉPPEN RÁÉRÜNK” dunafalvi zenekar.

Másfél év kényszerpihenő után, aggódások, betegségek, online világ, internetes kapcsolattartás után nagy örömmel és lelkesedéssel kezdtünk bele a kóruspróbákba nyár elején. Nem is jöhetett volna jobbkor az ötlet és a meghívás, mellyel Polgármester Úr hívott bennünket, hogy egy késő nyári estén, a Hivatal udvarán tartsunk egy kis könnyed, zenés órácskát az érdeklődőknek.

Az időzítés és az ötlet is nagyszerű volt, nagyon köszönjük! A kórusnak volt mire készülnie, volt újra tétje, izgalma a kóruspróbáknak. Mivel színes műsort kíván egy ilyen est, és mivel több közreműködő is volt rajtunk kívül, ezért a nyár folyamán szinte végig próbáltunk felelősséggel és lelkesen.

A helyszín is kiválóan alkalmas volt az effajta rendezvény megtartásához. Az udvar barátságos mérete, a közönség elrendezése mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a koncert sikeres legyen, élvezhető legyen annak, aki énekel és annak is, aki hallgatja.

A műsort igyekeztünk színessé  tenni, ahogy a nyár és a közeledő ősz is tele van színekkel, illatokkal.

  • Az előadott művek között voltak egészen a barokk korig visszanyúló dallamok, és voltak XX. századi zeneszerzők – úgy, mint Wolf Péter, Bárdos Lajos, Leonard Cohen, Pintér Béla – dallamai is.
  • Voltak komolyzenei dallamok, és válogattunk a könnyűzenéből is: Máté Péter, Révész Sándor vagy a Csík Zenekar egy-egy ismert dalát is énekeltük.
  • Énekeltünk a zenéről, ami lágy, ami társakat hív, a zenéről, ami által társakra lelhetünk, a zenéről, ami elkísér a bölcsőtől a sírig, ami által a jókedv költözik a szívbe, és elillan a gond. És énekeltünk a békéről: Dona nobis pacem – Adj békét Uram! – mindig aktuális felkiáltással.
  • Mivel magyar kórus vagyunk, úgy gondolom, hogy egy sokszínű koncertműsorból nem maradhat ki a magyar népdal illetve annak feldolgozása. Énekeltünk egy népdalfeldolgozást mely a nyári esték, a falucska harangjának a kondulását idézi, és egy vidám hangulatú balatoni népdalcsokrot is.
  • Műfaji szempontból is igyekeztünk változatos művekkel készülni, volt az énekeink között József Attilának megzenésített verse, Verdi operájából egy ismert kórusrészlet: a rabszolgák kórusa, és egy film betétdala is: Leonard Cohen híres Alleluja-kórusa mely a Shrek című film által vált világhírűvé.

A koncerten nem csak a kórus, hanem zenész-barátaink egy része is közreműködött:

  • Huzsvay György és Ghanim Márton: tanár és diák, akiket összeköt a trombita és a zene szeretete. Ők két trombita duóval színesítették az estet.
  • Babenyecz László, akivel több, mint egy évtizede már együtt dolgozunk, sok helyen kísérte már a kórust zongorán vagy orgonán.
  • Faller Balázs, aki szintén évek óta segít a kórusnak, főleg a könnyűzenei darabokban. Könnyed zongorajátéka, és humora mindig vidámságot hoz a kóruspróbák életébe.
  • Martinkovics Viktória versmondással, prózai gondolatokkal szakította meg időnként a zenét, hogy még mélyebbé tegye azokat.

Jó volt ’csanádiként, Csanádon énekelni, szerettük a készülődést és magát a koncertet is. Szívesen „jövünk” máskor is! Köszönjük!

Bálint Márta karnagy

Falunapi kutyás bemutató rövid összefoglalója

2021.09.04. A Bajai Kutyás Sportegyesület tagjai szívügyüknek tekintik a felelős kutyatartás népszerűsítését. Nemcsak ünnepnapokon, rendezvényeken hirdetik elveiket, hanem a mindennapokban is jelen vannak, és segítenek, ha kell. Bármilyen kutyatartással kapcsolatos kérdéssel fordulhatunk hozzájuk bizalommal.

Kiállítás és előadás az Érsekcsanádi Falunapon

2021.09.02. Érsekcsanád, Csuka Zsigmond Művelődési Ház 2021.09.02. 18:00-tól régészeti kiállítás illetve 2021.09.02. 19:00. Kozma Róbert előadása az érsekcsanádi ófalu történetéről.

Rövid összefoglaló Burszki Darinka érsekcsanádi kertészeti előadásáról.

2021.07.08-án Érsekcsanádon a Csuka Zsigmond Művelődési Házban a Helyi Identitás pályázat keretében kertészeti előadás volt. Burszki Darinka Baja Város Főkertésze tartott hasznos előadást.

Érsekcsanád határában évek óta régészeti kutatásokat végeznek

2021.05.31-én Érsekcsanádon a Csuka Zsigmond Művelődési Házban a Bajai Türr István Múzeum két régész szakembere tartott tájékoztatást a falu határában 2016 óta folyó régészeti kutatásokról.

Közösségi virágültetés

2021. május 18-án a helyi identitás és kohézió erősítése pályázaton közösségi virágültetés volt Érsekcsanádon. A község közterületein lévő virágszigeteken a Sárköz Baráti Kör tagjai ültették el a több ezer egynyári és évelő virágot. Az akció nem csak a település képének javításához járult hozzá, hanem segíti Érsekcsanád felkészülését a Virágos Magyarország Versenyre is, ahol a település már kétszer is régiógyőztes lett.

Czernics–Miskolczi Andrea online 360 fokos kiállítása

2021.06.02. Czernics–Miskolczi Andrea online 360 fokos kiállítása. Az érsekcsanádi Csuka Zsigmond Művelődési Ház adott otthont ennek a szokatlan kiállításnak, amelyről 360 fokos szférikus videó készült. A kamera látómezeje tetszés szerint forgatható, így követhető a művek bemutatása. (Ajánlott a 4K felbontás beállítása!)

Bolvári Aranka: Színek és érzelmek találkozása. - avagy online kiállítás 360 fokban

2021.06.02. Bolvári Aranka sükösdi amatőr alkotó „Színek és érzelmek találkozása” címmel mutatja be festményeit. Az érsekcsanádi Csuka Zsigmond Művelődési Ház adott otthont ennek a szokatlan kiállításnak, amelyről 360 fokos szférikus videó készült. A kamera látómezeje tetszés szerint forgatható, így követhető a művek bemutatása. (Ajánlott a 4K felbontás beállítása!)

Vidovits Iván: HÉTKÖZNAPOK MITOLÓGIÁJA, avagy Ember és Játék Világa. – Online kiállítás!

2021.05.30. Az érsekcsanádi Csuka Zsigmond Művelődési Ház adott otthont ennek a szokatlan kiállításnak, amelyről 360 fokos szférikus videó készült. A kamera látómezeje tetszés szerint forgatható, így követhető a művek bemutatása. Vidovits Iván bajai képzőművész szokatlan, 360 fokos videós kiállítása. 5 festmény, a HÉTKÖZNAPOK MITOLÓGIÁJA, avagy Ember és Játék Világa sorozatból. A humor, a filozófia, és a költészet képezi az alappilléreket. A művész maga mutatja be a műveit, forgasd hozzá a telefonodat, vagy a számítógépen használd az egeret és kövesd a bemutatót. (Ajánlott a 4K felbontás beállítása!)

A 2021-es érsekcsanádi borversenyről...

2021.04.29. Érsekcsanádon 2021.04.16-án került megrendezésre az a borverseny, amelyre 16 termelő nevezett. A minták száma 35.

Közösségi hulladékgyűjtés Érsekcsanádon

A helyi identitás és kohézió erősítése Érsekcsanádon és Sükösdön pályázat keretében 2021. április 24-én, szombaton közösségi hulladékgyűjtésre került sor Érsekcsanádon. Az akció során közel 50 fő önkéntes tisztította meg az Érsekcsanád és Sükösd közötti erdőt, a Tojótelepi út környékét és a község közterületeit. Nagy örömünkre nem csak a civil szervezetek tagjai, hanem a Bíber János Általános Iskola tanulói is részt vettek a tevékenységben. Sajnos a község körüli erdőkben nagyon sok illegális hulladéklerakó található, így az akciót még idén folytatni fogjuk.

Költészet napi ajándék nemcsak Érsekcsanádiaknak

2021.04..14. Sokan sokféleképpen megfogalmazták már az érzést, amit a szó jelent: otthon. Nem csak falak nem csak egy ház, hiszen nem lehet kulcsra zárni. Az otthon minden, ami körül vesz, amiben önmagad lehetsz, ahol feltöltődhetsz. Az otthon egy érzés, mindenkinek más és más… Neszvecskó Anna, Mihó Izabella, Horváth Kamilla, és Kovács Előd érsekcsanádi fiatal írók, költők gondolatai az otthonról egy videó klipben. A videó elkészítése közös munka volt. Köszönöm a kreativitást a lelkes csapatnak!

Húsvéti fészekvadászat

2021. április. Tavaszi, ünnepváró programunk megmozgatta a falu apraját, nagyját. 21 napig tartó játékban 39 házigazda vállalta, hogy feldíszíti az ablakát, vagy a háza elejét. A játék fontos eleme volt, hogy mindennap más szimbólumot kellett a dekorációba beilleszteni. Például: nyuszi, katicabogár, napocska, felhő, kiscsibe, sonka, stb. Térkép alapján tájékozódtak a vadászok így keresték a helyeket napról napra. Húsvét vasárnap a „fészekrablókat” 28 fészek várta egyszerre, sok kedves meglepetéssel. A vadászok köszönő ajándékot adtak cserébe. Miskolczi Andrea erre az alkalomra festett egy nyuszi portrét. A Művelődési Háznál ezzel a festménnyel vártuk a családokat, itt lehetőség volt közös fotózásra is. Szép emlék lett! Köszönöm a felvételeket Nagy Rékának!

Az utolsó pár száz méter, avagy érkezés az érsekcsanádi Duna partra 360 fokos kamerával

2021 márciusának utolsó napján ilyen volt az érsekcsanádi Duna partra érkezés kerékpárral, 360 fokos fejkamerával. (Kattints a videónál lévő YouTube feliratra, nézd a YouTube oldalán és onnantól bármerre forgathatod a videót.)

Share
Scroll to Top